556 Sweaters... and WHY do you KNIT???

Yesterday the postman delivered a rather special book.
It is a book with a collection of 556 sweaters knitted by Loes Veenstra between 1955 and 2012. All sweaters were stored in boxes and never worn.
The author Christien Meindertsma has made this book as part of an Art project for the Rotterdam Museum.
I came across this book because of THIS video which was placed on the net.
All those different people, different ages wearing her sweater.
How nice to see everything worn for the first time..

I got very curiuous, because I liked the video and the work from Christien Meindertsma but..why on earth did this woman knit this amazing amount of sweaters for putting them in boxes??

The first thing I noticed was the cover of the book. In this paper hints of fibers used from 9 sweaters who were found damaged.
It is a thick book with a little story told by Loes, and the rest is filled with pictures from all 556 sweaters.Nr.1.

Till Nr. 556.

 And all inbetween..

They are not all beautiful, but they represent a life from a 79 year old woman.
An ordinary life, but with ups and downs as most people have.

But why did she knit all those sweaters?

The answer can be found in the text about her life.
A simple reason she tells in the book.

I don't knit only because I like knitting, it is just that my hands need to do something. 
And if I don't knit I smoke, which can become very expensive.
She never uses patterns. 
She just knits. 
She learned to knit from her mother and from the parents of her father.
It came into her genes.
That is all.

It made me think:

Why do I knit?
Is it also because my hands need to do something?
(or I might become a heavy drinker??)

Why do I knit all those items?
All those scarves, hats and sweaters?
I can only use one in a time...

WHY DO I KNIT???

 • Guess it is also in my genes, after I learned it from my mother.
 • I like to make beautiful things to give away to dear friends.
 • It keeps me focussed and calm in difficult times.
 • It brings back memories about my late Mum and her clicking needles.
 • I like to knit an item for myself and to wear it makes me feel good.
 • But most of all I think because I just like knitting. That simple technique with 2 needles and a piece of yarn and with a movement you can make a fabric.
I will keep thinking about more answers to this question..but....

I am curious to know why other people knit and hope to get some response here.

SO WHY DO YOU KNIT???


In the meantime I am knitting on a simple scarf..
Stripes and Dotts..It is getting colder and a REALLY need a new scarf...Or...

And yes.. need to knit further on my Odinn the coming weeks, because I really REALLY need a new Cardigan... Or....
Well..guess we all want to have a choice in what to wear..
So..I KNIT ON..

Reacties

 1. ik brei omdat:
  - het mijn hoofd rustig en helder maakt. Ik ben begonnen toen mijn man ernstig ziek raakte, en na een maand naar een verpleeghuis moest met zijn toen 49 jaar.
  - ik het fijn vind om iets te maken voor mezelf, en voor andere geliefden.
  - ik inmiddels het gevoel van niets in mijn handen niet kan verdragen, vooral op "lege" momenten van wachten en niets doen.
  - ik me er achter kan verstoppen als ik alleen naar een theater ga.
  - het me op een fijne manier in contact brengt met de wereld om me heen als ik in het openbaar brei... eigenlijk zoals mensen die met hun hond wandelen, het is gauw een aanknopingspunt voor een klein gesprekje.
  - het me een heel nieuwe en warme kring van mensen heeft opgeleverd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. When I knit, especially when I knit a tradional pattern I feel part of the great tradition of knitting, it makes me feel humble and awed, part of a big chain that will keep on going long after I'm gone.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. I totally agree that making a fabric out of one thread and two needles is fascinating.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Because I spend much of my time dealing with words and concepts and numbers -- all abstract. Knitting is something "real" or concrete that I can hold in my hands, so it fills a need that way. (Also, I'm a bit of a technical-minded person, so back in the days when I really knitted, I spent a lot of time figuring things out.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I knit becauce I always make things (if it couldn't be knitting it could have been drawings or origami or.. but somehow threads are my great love, and knitting is so easy to carry around - not much materials needed and just your lap as a a space)

  I always make things because it's my purpose in life, make new things where nothing was before. It's like magic.

  Thanks for your blog Jan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I knit because I don't want to spend my life waiting for the time to pass. I always carry some knitting with me... in the rare cases in which I forget, I feel empty.
  I like to create unique things, to work with lovely yarns, I like to receive compliments for items I created, and I like the fact that my husband thinks knitting is magic.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Breien helpt mij om 'normaal' te zijn. Ik heb lichte autistische trekjes. Breien helpt me om orde en rust te scheppen in mijn vaak chaotische gedachten. ‘Puzzeltijd’ is de naam die deskundigen geven aan de tijd die ASS-ers nodig hebben om alle prikkels te verwerken en de laatjes die daardoor in hun hoofd zijn opengesprongen te sluiten. Voor mij is dat ‘breitijd’. De eenduidige en repeterende handelingen van het breien helpen me om gedachten en frustraties die rondzingen door mijn hoofd, te verdrijven. De concentratie die bij breien nodig is, helpt me om me af te sluiten van nieuwe prikkels. Breien helpt ook om ‘lege tijd’, in te vullen. Bovendien kan ik via het breien uiting geven aan mijn ‘autistische’ behoefte om me helemaal op één interesse te storten, want breien is niet alleen een technische handeling, maar biedt ook een wereld aan technieken, patronen, garensoorten en boeken en een oneindig boeiende cultuurhistorie! Natuurlijk is dit niet de reden dat ik ooit begon te breien. Ik vind het ook gewoon ontzettend leuk! Al de redenen die de anderen al aangaven, zijn ook op mij van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben begonnen met breien toen ik zwanger was van de Derde Zoon; hormonaal breien noemen wij dat, je ziet het wel vaker;). Ik wilde ook heel graag sokken breien, dat leek me vooral nuttig. Dat het verslavend zou zijn had ik niet kunnen vermoeden.

  Ik heb een grote belangstelling voor lokale geschiedenis, vandaar dat ik trekzak speek in een groep voor levende folklore, breien appelleert hier ook aan.

  En inmiddels kan ik niet meer gewoon stilzitten op de bank; mijn handen moeten bezig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De repeterende beweging is een soort mantra voor mijn handen.
  Ik brei omdat ik het fijn vind om iets te maken. Of het nu sokken zijn of een kantsjaal. Wanneer het af is, is mijn interesse ook weg en kan ik er zo afstand van doen, het is het maak-proces wat voor mij telt. Niet het eindresultaat eigenlijk. Natuurlijk als iets lukt is dat fijn, en kan ik er best van genieten (voor eventjes)om me weer te storten op een nieuwe uitdaging.

  Het breiwerk is een werkje wat je zo mee kan nemen, zo op kan pakken. Verschillende projecten zodat je altijd wat kan pakken waar je op dat moment behoefte aan hebt. Mindless knitting of juist iets ingewikkelds.
  Bovendien vind ik het leuk om met kleuren en natuurlijke vezels in de weer te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een geweldig filmpje, ik heb er zeer van genoten en het als tip aan mensen doorgestuurd!

  Zelf ben ik ook gek op breien en heb geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag waarom ik zo van breien houd, precies weten doe ik het niet, maar ik laat mijn gedachten even de vrije loop.

  Want als ik aan het breien ben, dan zijn er altijd 'naalden' of 'toeren' die lastig zijn en waarvan ik blij ben dat ze achter de rug zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die dat ervaart tijdens het breien! Tijdens het breien 'verheug' ik me altijd op de toer die komen gaat. Dat kan zijn omdat de kabel zijn vorm krijgt óf de kleuren gewisseld worden, het is altijd een wens naar voren. Daardoor is het verslavend, heb ik moeite met stoppen, zeg ik vaak; "nog één pennetje" en ondertussen brei ik er 2!

  Breiwerk is natuurlijk mooi, ik houd van verschillende materialen en kleuren en breien legt je geen beperkingen op. Aan mijn behoefte om te experimenteren kan volop worden voldaan, ook op de breimachine.
  Breien verbindt het verleden met de toekomst. Breien lijkt eigenlijk op 'leven', maar je houdt het zelf met 2 naalden in de hand.

  Ingrid Groot

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

The joy of linen sheets

About a book full of flowers

Sometimes the world looks like a fairytale...